Rosekelimer fra Moldova

     

Til høyre har vi lagt ut de større rosekelimene vi har inne for øyeblikket - samt noen av alle kelimputene vi har som er laget av eldre rosekelimer. Se listen over rosekelimputer i Nettbutikken for en komplett oversikt for ulike størrelser.

Utsnitt av rosekelim
Typiske struktur og farger for en rosekelim

 

 

Rosekelimer kommer fra Moldova - noe som kanskje vil overraske noen. Moldova er som kjent en liten stat mellom Romania og Ukraina, et område som tidligere tilhørte det ottomanske riket. Også i det nordlige Tyrkia har en lignende type blitt fremstilt.

Disse kelimene har nesten uten unntak roser og andre blomstermotiver som mønster - derav navnet. Bunnfargen er svært ofte mørk brun eller svart. De er beslektet med tilsvarende kelimer fra Karabagh i Kaukasus. Begge typer har hentet inspirasjon fra tidlig fransk tekstilkunst. Det er ikke før ganske nylig at rosekelimer fra Moldova har blitt anerkjent i markedet, men fremdeles kan man finne dem til ganske rimelige priser. Våre kelimer er laget på midten av 1900-tallet og har harmoniske farger. Det fins også nyere rosekelimer, disse har ofte ganske skarpe farger.

Kelimene fra Moldova er laget i enkel kelimteknikk, men de har likevel en klar forside og bakside. Strukturen er solid og fast, så disse kelimene egner seg godt under salongbord eller i spisestuer.