Kultur- og teppereiser til Iran 

Bli med på en eventyrlig reise til Iran – et land med historiske minnesmerker fra flere årtusen tilbake i tid, levende håndverkstradisjoner og en kontrastfull og spennende nåtid.  Vi tar gjerne teppeinteresserte med på våre innkjøpsreiser, der vi også setter av tid til andre severdigheter. 

Vertskap på reisene er ekteparet Trond Johannessen og  Hege Jacobsen. Trond har vært lidenskapelig opptatt av orientalske tepper i over 20 år. Han gjorde turkmenske tepper til tema for sitt hovedfag i sosialantropologi og har skrevet en håndbok om emnet som kom ut på Aschehoug i 1999. De siste fem årene har han drevet sitt eget teppegalleri på Grini Mølle og gjort seg gjeldende innenfor teppemiljøet i Oslo. Hege bodde i Midtøsten i sin ungdom og fikk gjennom det en livslang interesse for regionens kultur og historie, som hun har fulgt opp med studier av farsi og andre emner innenfor Midtøsten og Nordafrika-kunnskap. Til daglig jobber hun som IT-konsulent.

I Iran samarbeider vi med en iransk familie som kjenner landet innenfra og loser oss gjennom det som måtte oppstå av praktiske problemer. Ved å ha få deltakere sørger vi for en avslappet atmosfære og at individuelle ønsker lett kan imøtekommes. Dersom noen for eksempel vil kjøpe med seg krydder, kaviar eller spesielle suvenirer vil dette kunne ordnes uten vanskeligheter. Dette gjelder også sightseeing utenfor programmet.

Reisene er lagt opp slik at vi får med oss et tverrsnitt av Irans historie og de viktigste historiske og kunstneriske severdighetene i de byene vi besøker:  Teherans museer, kurdisk folkeliv og Persepolis for å nevne noe. Samtidig prøver vi å gi et innblikk i persisk kultur og tradisjoner, og av forholdene i dagens Iran. Vi vil sørge for et innholdsrikt program, men også ha som mål at det blir et trivelig opphold med tid for fordypning og opplevelse. Programmet vil variere fra gang til gang.

Spesiell vekt blir likevel lagt på teppetradisjonene, der vi vil ta del i de ulike trinnene i et teppes tilblivelse og se det store utvalget som fins i Irans spennende basarer. Det blir god anledning til å skaffe seg kvalitetstepper til priser som ligger vesentlig lavere enn i Norge. Vi tar hånd om frakt og alle formaliteter inntil teppene er levert i Oslo.

Deltagerne blir invitert til en orientering  i Grini Mølles lokaler før reisen, der Hege gir en innføring i iransk historie og kultur og Trond i persiske tepper. Det blir selvsagt også anledning til å stille spørsmål om reisen.

Ved valg av hotell har vi valgt å balansere høy standard og sentral beliggenhet. Vi vil selvfølgelig spise på noen av de mest spennende restaurantene med lokale retter og tradisjonell musikk.

Vi lover mange interessante, vakre og tankevekkende opplevelser i et land og en kultur som for mange kan virke ukjent og fremmedartet og som er i rivende utvikling.  Vi har laget en liten orientering om hva man bør være forberedt på og ta hensyn til – denne sender vi ut i god tid før reisen til de som blir med.

Om den første boken

En teppehandler som arbeider med eldre tepper kan aldri få nok kunnskap om emnet. Selv utviklet jeg raskt interesse for nomadetepper og begynte studier i sosialantropologi ved Universitet i Oslo. Etter en del år med studier ved siden av arbeidet kunne jeg i 1993 avlegge hovedfagseksamen over emnet orientalske tepper, eller mer presist turkmenske tepper.

     

Under alle disse årene har jeg båret på et ønske om å skrive en bok om orientalske tepper. Med nærmere 20 år bak meg som samler, handler og student innenfor området følte jeg at tiden var moden og det er med tilfredshet jeg også kan presentere meg selv som forfatter av den første boken om orientalske tepper som i sin helhet baserer seg på norske forhold. Boken har tittelen Orientalske Tepper. Den ble utgitt på Aschehoug Forlag i 1999 og har ISBN nummer 82-03-22401-6.

Med min mangeårige interesse for og allsidige bakgrunn fra dette kompliserte området føler jeg at det er mulig å gi en relativt grundig og saklig orientering til norske brukere av orientalske tepper. Det er mitt ønske at denne kunnskapen vil påvirke nordmenns smak og innkjøpsmønster vekk fra de butikkene som gjør seg bemerket ved sine stadige opphørssalg og over til gruppen av seriøse teppehandlere som har et utvalg mer representativt for den strålende kunstart som orientalsk teppeknytting kan være på sitt beste.

Del:Skriv ut:

Totalsum:
    Checkout