Afghanistan

Det som kalles afghantepper er i virkeligheten en undergruppe av turkmenske tepper som vi også finner i både Turkmenistan og Iran. Karakteristisk for turkmenske tepper er mønster i enkel, geometrisk stil og et fargevalg som er helt dominert av krapprødt, men med andre farger som brunt og indigoblått i konturene. Mange forbinder disse teppene med betegnelsen Bokhara, men det er egentlig bare navnet på byen hvor hovedmarkedet var lokalisert. Det ble brukt krapprot til rødfargen inntil ca. 1950, hvoretter det skjer en gradvis overgang til syntetiske farger. Ullen hentes fra Karakul-sauen, som er en primitiv sauerase i likhet med den norske spelsauen. De har en blanding av langfibret, kraftige dekkhår og en underull som minner om Merino. Håndspunnet og plantefarget er denne blandingen selve kjernen i det afghanske teppets rustikke sjarm. Dagens Afghan tepper mangler dette autentiske preget fordi det brukes syntetiske farger og maskinspunnet ull.

Det tradisjonelle teppeknyttingsområdet i Afghanistan ligger i nordvest - med Herat, Andkhoy og Mazar-i Sharif som kjente sentra for handelen med tepper. Selve knyttingen foregår i talløse landsbyer i omegnen rundt disse byene.

   

Typisk Afghan-teppe fra 1900-tallet. Størrelse 2,40 x 1,44 Ref 4074
Yomud asmalyk Yomud asmalyk Yomud asmalyk Yomud asmalyk Yomud asmalyk Asmalyk laget av turkmenere av Yomud-stammen, ca. 1880.

Eldre turkmenske tepper er svært ettertraktet og får høye priser på internasjonale auksjoner. Dette gjelder særlig tekstiler som ble laget til eget bruk før turkmenerne ble bofaste. Turkmenerne lever i dag i Turkmenistan, Iran og Afghanistan. Asmalyken til venstre ble benyttet på kamelen som fraktet bruden til brudgommen under turkmenernes bryllupsfeiringer og har en karakteristisk femkantet form.

Totalsum:
    Checkout