Afghan-tepper

Afghan-tepper

Fra Afghanistan kommer det to hovedtyper av tepper, Baluch- og Afghantepper, i tillegg til en rekke moderne teppetyper med større og mindre grad av tilknytning til tradisjonelle mønstre og teknikker. Gamle Afghantepper, dvs. de som er laget for over 50 år siden har som regel plantefarger og håndspunnet garn. Krapprot er det vanlige fargestoffet til rødt.

Det som kalles afghantepper er i virkeligheten en undergruppe av turkmenske tepper som vi også finner i både Turkmenistan og Iran. Karakteristisk for turkmenske tepper er et mønster i enkel, geometrisk stil og et fargevalg som er helt dominert av krapprødt, men med indigoblått i konturene. Mange forbinder disse teppene med betegnelsen Bokhara, men det er egentlig bare navnet på byen hvor hovedmarkedet var lokalisert. Det ble brukt krapprot til rødfargen inntil ca. 1950, hvoretter det skjer en gradvis overgang til syntetiske farger. Ullen hentes fra Karakul sauen, som er en primitiv sauerase i likhet med den norske spelsauen. De har en blanding av langfibret, kraftige dekkhår og en underull som minner om Merino. Håndspunnet og plantefarget er denne blandingen selve kjernen i det afghanske teppets rustikke sjarm. Dagens Afghan tepper mangler dette autentiske preget fordi det brukes syntetiske farger og maskinspunnet ull.

Det tradisjonelle teppeknyttingsområdet i Afghanistan ligger i nordvest - med Herat, Andkhoy og Mazar-i Sharif som kjente sentra for handelen med tepper. Selve knyttingen foregår som i Iran i talløse landsbyer i omegnen rundt disse byene.

Afghan 2,40 x 1,44 Ref 4074

Gammelt afghansk teppe med typisk turkmensk mønster. Dette teppet har plantefarger og håndspunnet garn. Størrelsen er 240 x 145, det vil si at det passer bra til en sittegruppe. Afghantepper av denne typen har gode bruksegenskaper og er meget populære, men populariteten har sin pris. Det er en av de mest kopierte teppetypene. Særlig fra Pakistan kom det en periode mange nye tepper med dette mønstret - som også går under navnet Bokhara.

Jeg har kjøpt fortrinnsvis kjøpt inn mine eldre afghanske tepper i Peshawar i Pakistan, der mange afghanske teppehandlere har etablert seg.

  

Typisk avslutning på et teppe fra Kunduz-området

avslutningen på et gammelt teppe fra Afghanistan. Broderiet er typisk for tepper som kommer fra Kunduz i nord.

   

I Peshawar er det tepper overalt. Selv hustakene tas i bruk.

 

Rådgivning for norske soldater i en 

20.02.2015 23:42
Totalsum:
    Checkout
    Added to cart