Bakhtiar

Bakhtiarene er et av de mektige og stolte stammefolkene i Iran, ja, kanskje det stauteste av dem alle. Som de fleste nomadiske folkegruppene i Iran, laget de funksjonelle og dekorative tekstiler til eget bruk. Når vi snakker om Bakhtiar-tepper, imidlertid, er det ikke disse vi først og fremst har i tankene, men snarere den store produksjonen av landsbytepper som ble laget i Chahar Mahal, en stor region i provinsen Chahar  Mahal va Bakhtiari, øst for bakhtiarenes vandreområder og vest for Isfahan. Oftest inkluderes  Feridun-regionen med når Chahar Mahal omtales, selv om dette området ligger i Isfahan-provinsen. Hvorfor blir teppene så kalt bakhtiari?  Det henger sammen med at bakthiar-khanene eide jord, ofte hele landsbyer, i området og øvde kulturell og økonomisk innflytelse på den bofaste befolkningen. I tillegg forlot mange bakhtiarer sin nomadiske livsførsel og bosatte seg i området i løpet av 1900-tallet.

Se noen av våre Bakhtiar-tepper

Nomadetepper fra bakhtiar-stammen

Bakhtiarene tilhører folkegruppen lorier, som sammen med kurderne hører til de mest opprinnelige folkegruppene på Irans jord. I århundrenes løp delte loriene seg i flere grener som har fått egne stammebetegnelser. Felles for dem er at de snakker ulike dialekter av lori, et indoeuropeisk språk i slekt med kurdisk og persisk.  Bakhtiarene har levd av husdyrhold og vekslet mellom vinterbeite i Zagros-fjellene sør for Chahar Mahal og  sommerbeiter i mer lavtliggende strøk som strekker seg nesten helt ned til Gulfen. Bakhtiarenes årlige vandringer mellom beiteområdene var inntil nylig usedvanlig strabasiøse. 

 People of the Wind  Dokumentarfilm fra 1976 av Susha Guppy om bakhtiarenes vandring fra sommer- til vinterbeite.

 

 

Om de nomadiske bakhtiarenes tepper er ikke så mye kjent. De kan på ingen måte måle seg med qashqaienes fantastiske produksjon. Man finner mest sadelbager og andre funksjonelle produkter, ofte karakteristisk utført i blanding av ulike veve- og knytteteknikker. Teppene har alltid ull i renningen og dobbelt innslag, med hovedsakelig geometriske mønstre. Det er i dag vanskelig å skille mellom bakhtiar-tepper og tepper laget av lurier og andre nomadegrupperinger som levde i noenlunde samme område.

Se noen av våre Bakhtiar-tepper

Detalj av bakhtiar nomadetepper

Detalj av teppe med ullrenning knyttet av bakhtiar-nomader

    Sadelbad i blandingsteknikk fra bakhtiar-stammen

Som de fleste nomadiske folkegruppene i Iran, laget bakhtiarene funksjonelle og dekorative tekstiler til eget bruk. Når vi snakker om Bakhtiar-tepper, imidlertid, er det ikke disse vi først og fremst har i tankene, men snarere den store produksjonen av landsbytepper som ble laget i Chahar Mahal, en stor region i provinsen Chahar  Mahal va Bakhtiari, øst for bakhtiarenes vandreområder og vest for Isfahan. Oftest inkluderes  Feridun-regionen med når Chahar Mahal omtales, selv om dette området ligger i Isfahan-provinsen.

03.03.2015 22:15
Totalsum:
    Checkout
    Added to cart