Vedlikehold av tepper og kelimer

Orientalske tepper og kelimer krever et visst vedlikehold for å oppnå maksimal levetid. Vi formidler vask og reparasjon (se Tjenester for mer informasjon) og benytter bare de beste fagfolkene på markedet. 

Denne sidekanten er blitt slitt og bør gås over, muligens skiftes helt ut.

Her har den blå stoppekanten løsnet og da bør den erstattes i sin helhet.

Vask av tepper i vaskeri utenfor Teheran Vask av tepper i vaskeri utenfor Teheran

 

Daglig renhold.  Forsiktig støvsuging slik at munnstykket på støvsugeren føres med luven - luven peker i én retning - er noe man kan foreta seg selv. Forsiktig banking på baksiden er også noe de fleste tepper tåler, men dette bør ikke skje for ofte. Hvor mye et teppe tåler kan variere og det kan ikke gis en generell regel for dette. Bruk skjønn og er du i tvil - spør en teppehandler.

Vask.  Med jevne mellomrom bør orientalske tepper rengjøres skikkelig, det vil si at de skal vaskes. Hvor ofte avhenger av bruken, men som en hovedregel hvert femte år. Dette bør absolutt gjøres fagmessig. Vask skjer gjennom meg ved at teppene leveres til et spesialvaskeri for orientalske tepper hvor de tørkes og strekkes på forskriftmessig måte. Dette vaskeriet har også spesialisert seg på å fjerne vanskelige flekker. Vask tar vanligvis fra 2-3 uker.

Restaurering.  Det er ikke til å komme fra at mange års bruk kan gi enkelte bruksspor. Som oftest vil slitasje først vise seg på frynser og sidekanter. Å rette på dette er en relativt enkel og rimelig sak. Det er derfor lurt å få dette gjort før det blir skade på den knyttede delen av teppet. Å få knyttet inn en del av et teppe er svært kostbart å få utført i Norge. Teppet bør ha en stoppekant i hver ende for å hindre at knutene i teppet glir ut og en sidekant som beskytter de ytterste renningstrådene på hver side av teppet. Begge deler er kurante ting å få skiftet ut.

Taksering. Dersom du ikke har en kvittering eller en oppdatert takst for gammel, anbefales på det sterkeste å få utført en taksering av teppene. Det er mange grunner til at man bør ha en formell takst på de orientalske teppene man har i huset - som for alle andre unike gjenstander av en viss verdi. Her kommer noen situasjoner der dette vil vise seg svært nyttig. Mer...

Totalsum:
    Checkout