Innkjøpsreise til Teheran 2011

Innkjøpsreise til Teheran 2011

Jeg er nettopp kommet tilbake fra en rask tur til Teheran. Hovedformålet med reisen var å få levert tepper til reparasjon for en kunde. Ved større skader på et teppe, eller behov for å sette på nye frynser, lønner det seg absolutt å få gjort dette i Iran, der vi forøvrig har funnet frem til de dyktigste teppereperatørene. En annen fordel med å reparere tepper i Iran er at man der har tilgang til farget garn i alle nyanser - ofte garn fra samme epoke som teppet som skal fikses på. 

Selvsagt, når jeg først var i teppebasaren i Iran ble det noen dagers vandring fra handler til handler for å plukke ut noen nyerhvervelser til forretningen. Som vanlig valgets kval - og utfordringen å finne bra tepper som også har en riktig pris. 

Teheran tidlig i mars betyr forberedelser til nyttårsfeiringen, nouruz . Iran følger islamsk solkalender, det vil si at år null er år 622 ( tilsvarende året for hejira  eller Mohammeds flukt fra Mekka til Medina)  i likhet med den islamske månekalender som er i bruk i andre muslimske land. Den iranske solkalenderen er tilpasset solens bevegelser, slik at det nye år starter nøyaktig ved vårjevndøgn i mars hvert år.  Basaren var full av folk som forberedte feiringen - som ofte innebærer vask eller anskaffelse av nye tepper.

Teheran 2011 - hos teppereparatøren

Teppereparatøren gir råd om den beste fremgangsmåten for å få fikset på denne kelimen. 

  Teheran 2011 - teppebasaren før Nouruz

Fra teppebasaren i Teheran der mange iranere var ute for å kjøpe nye tepper til Nouruz

31.03.2011 22.46