Nye kelimløpere

Nye kelimløpere

Lyst på en røff kelim i en gang eller inngangsparti? Vi har fått inn flere eldre kelimer fra Anatolia i Tyrkia. Med sine harmoniske farger og enkle geometriske mønstre vil de passe inn i mange interiører.

Kelimer er flatvevde tekstiler og mangler altså luven som knyttede tepper har. Mønstrene er ofte enklere enn i teppene. Våre nye kelimer kommer fra landsbygda i Tyrkia der det er en rik og spennende tradisjon for denne typen tekstiler. Selv om de alle er vevd, er de laget i ulike veveteknikker og ofte med en blanding i et og samme eksemplar.  De fleste har ull i renningen, da landsbyboerne foretrakk materialer de selv hadde direkte tilgang på. Ull kom fra egne sauer, mens bomull måtte kjøpes på markedet. Mange av de kelimløperne som er i handelen i dag, var opprinnelig paneler som var sydd sammen til et større tekstil. De enkle landsbyvevene hadde nemlig ofte ikke ønsket bredde til å lage en større vevnad i én omgang. 

Det må innrømmes at kelimer ikke alltid er like solide som knyttede tepper, men med et underlag vil de ligge støtt på gulvet og tåle mange års bruk. Løperne fins i ulike formater - korte og lange, smale og brede. Vi har også noen svært store løpere med god bredde, som kan egne seg i en større hall eller som supplement i en stor stue. Noen av disse har mer forseggjorte mønstre og fantastisk fine farger. Et eksempel er nr 1090 - en kelim fra distriktet Obruk i det østlige Tyrkia.

Se våre kelimløpere i nettbutikken

 

30.08.2015 09.37