Nye spennende puter

Nye spennende puter

Vi har vært på putejakt i Istanbul og funnet putetrekk av syrisk fløyel, usbekisk ikat-teknikk og suzani-broderi, i tillegg til kelimputene vi har hatt i varesortimentet vårt lenge. Det er fascinerende hvor mange former tradisjonelt tekstilhåndverk har tatt.

Midtøsten og Sentralasia har spesielt rike tradisjoner når det gjelder tekstiler. Få gjenstander var der mer viktig når det gjaldt innredning av telt, hus og palasser, da bruk av møbler i vår forstand var lite utbredt. Også som luksusgjenstand og markør av sosial status spilte tekstiler en stor rolle. Basert på tilgang på råvarer og lokale tradisjoner ble et utall varianter utviklet for fremstilling av selve stoffet   og av mønstrene. 

Se putene i nettbutikken - eller les litt videre om de ulike putetypene.

Ikat

I khanatene i Sentralasia - med de sagnomsuste oasebyene Bukhara, Samarkand og Khiva i spissen - var ikat-teknikken utbredt.  Denne typen tekstiler er basert på at renningstrådene farges før veving, gjennom gjentatte operasjoner der ulike deler av garnet ble ombundet med tråd og så dyppet i et fargebad. De fineste kaftaner i silke ble laget i denne teknikken, i tillegg til andre typer tekstiler i ulike bomullsmaterialer. I dag lages ikat-mønstret stoff særlig i Usbekistan. Våre putetrekk, der montasje av bakside og glidelås gjøres i Tyrkika, er i fløyel og merserisert bomull. De abstrakte og gåtefull mønstrene i mange fargenyanser har stor appell.

Se utstillingen av sentralasiatisk ikat som The Textile Museum i Washington arrangerte i 2010 for å se eksempler på høydepunktene i dette håndverket.

Suzani

Suzani betyr broderi på persisk, og det er nettopp hva denne typen tekstiler er. Også dette var en høyt utviklet kunstform i de sentralasiatiske khanatene. Brodert med silketråd på en ferdig vevet bomullsduk utmerker de seg med strålende farger og intrikate florale motiver. Det var tradisjonelt unge kvinner som fremstilte suzani-broderier, som del av sin brudekiste. Christie's hadde en unik samling suzani-tekstiler under den islamske uke som ble avholdt i London i april i år. I våre dager lages det også suzani i Samarkand og Bukhara, og de fins i alle prisklasser. Broderiet bør være i silke (men er det ikke alltid!), mens selve stoffet kan være i bomull eller i silke for de fineste kvalitetene. 

Fløyel

Fløyel er betegnelsen på en veveteknikk der det ferdig fremstilte tekstilet får en tett luv. I dag fremstilles fløyel helt maskinelt, men tradisjonelt var fløyelsveving et eget håndverk, der man på spesielle vevstoler vevde to oppsett av renningstråder parallelt og så ved kuttingen av de såkalte poltrådene som utgjør luven, fikk to stykk fløyelstekstiler. Fløyel kan lages av silke, bomull og - i nyere tid - ulike kunstfiber. Våre syriske puter er laget av fragmenter av håndvevet fløyel som opprinnelig var figurative - og svært orientalistiske!- veggdekorasjoner. Klippingen og monteringen som puter gjøres etter sigende av syriske flyktninger i Tyrkia. Fargene har fått en dus patina og resultatet er helt unike små fargeklatter som vi falt for.

Vårt utvalg av putetrekk i ulike materialer og teknikker er gjort ut fra forbindelsen de har til hevdvunne håndverkstradisjoner. Men putene i seg selv er moderne og i god stand, og kan selvsagt nytes uten at man bryr seg med hvordan de er fremstilt. De kan ses - og bestilles -  i nettbasaren på Trojo Orientalske Tepper. Merk at når vi sier puter er det egentlig putetrekket vi refererer til - innerpute må bestilles separat.Ta en titt selv!:

Figurative fløyelsputer fra Syria

Puter i ikat-teknikk fra Usbekistan

Broderte suzani-puter fra Samarkand

Kelimputer fra Anatolia i Tyrkia

Puter med rosemønster fra Moldova (rosekelimputer)

 

20.05.2015 11.10