Om oss

Trond Johannessen og Hege Jacobsen

Vår reise i teppenes verden startet i 1983 da vi besøkte Qatar i Den persiske gulf - et gjensyn med stedet der Hege hadde tilbrakt flere ungdomsår. En livslang fascinasjon for orientalske tepper ble resultatet og for sosialøkonomen Trond en helt ny retning i livet. Han studerte alt han kom over om orientalske tepper. Men siden ingen bok kan erstatte selve gjenstandene, oppsøkte han Roy Engelstad i Studio Hansteen, som kunne tilby ham jobb og førstehånds kontakt med tepper.  Den private teppesamlingen økte år for år, og i 1998 var tiden kommet til å etablere egen forretning, hos Hans Monrad Sundt på Grini Mølle. Trojo Orientalske Tepper holder fortsatt til der, etter over 20 år på samme sted.

Det er kanskje en overdrivelse å hevde at det kreves mer tid og arbeid å oppspore gode tepper enn å selge dem, men for oss med vår forkjærlighet for eldre tepper i god stand er det ikke langt unna sannheten. Det er i alle fall en kjensgjerning at det er viktigere enn noen gang å pleie et internasjonalt nettverk av leverandører enten det er grossister i London, Hamburg og Zürich, eller kontakter i Istanbul, Teheran og Kabul. Opp gjennom årene har vi sammen eller hver for oss foretatt utallige reiser til Iran, Afghanistan og Peshawar i Pakistan - for å lære og kjøpe inn.

Vår inngangsport til teppehandel var interessen for tepper som gjenstand, som en viktig del av kulturen i Midtøsten og Sentralasia. Det har derfor blitt investert mye tid i å skaffe seg kunnskap gjennom formelle og uformelle studier. Trond tok i 1994 hovedfag i sosialantropologi med turkmenernes nomadetepper som tema. Hege har en bachelor i Midtøsten og Nordafrikakunnskap med fordypning i persisk språk. 

 

   

 

Ekteparet Trond Johannessen og Hege Jacobsen har drevet Trojo Orientalske Tepper sammen de siste årene, hele tiden på Grini Mølle på Eiksmarka.

Kunnskapen har vi forsøkt å formidle videre til interesserte på ulike måter. I 1999 ble Trond Johannessen med boken Orientalske Tepper den første norske forfatter på dette området. Boken var utsolgt fra forlaget i mange år og en oppfølger ble nødvendig. Boken Orientalske tepper fra Iran og Afghanistan kom ut i 2014, skrevet av Trond og Hege sammen.

Trond Johannessen døde i januar 2018, så nå er det Hege Jacobsen som driver forretningen videre alene. Takk, Trond, for alt du har lært meg!

 

Hos walien av Swat (1985)
Fargeri i Kabul (2002)
Nye tepper på Grini Mølle (2008)
Research i Iran (2010)