Om oss

Trond Johannessen og Hege Jacobsen

Vår reise i teppenes verden startet i 1983 da vi besøkte Qatar i Den persiske gulf - et gjensyn med stedet der Hege hadde tilbrakt flere ungdomsår. En livslang fascinasjon for orientalske tepper ble resultatet og for sosialøkonomen Trond en helt ny retning i livet. Han studerte alt han kom over om orientalske tepper. Men siden ingen bok kan erstatte selve gjenstandene, oppsøkte han Roy Engelstad i Studio Hansteen, som kunne tilby ham jobb og førstehånds kontakt med tepper.  Den private teppesamlingen økte år for år, og i 1998 var tiden kommet til å etablere egen forretning, hos Hans Monrad Sundt på Grini Mølle. Trojo Orientalske Tepper holder fortsatt til der, etter over 20 år på samme sted.

Det er kanskje en overdrivelse å hevde at det kreves mer tid og arbeid å oppspore gode tepper enn å selge dem, men for oss med vår forkjærlighet for eldre tepper i god stand er det ikke langt unna sannheten. Det er i alle fall en kjensgjerning at det er viktigere enn noen gang å pleie et internasjonalt nettverk av leverandører enten det er grossister i London, Hamburg og Zürich, eller kontakter i Istanbul, Teheran og Kabul. Opp gjennom årene har vi sammen eller hver for oss foretatt utallige reiser til Iran, Afghanistan og Peshawar i Pakistan - for å lære og kjøpe inn.

Vår inngangsport til teppehandel har vært interessen for tepper som kulturell gjenstand, som en viktig del av tradisjonene i Midtøsten og Sentralasia. Det har derfor blitt investert mye tid i å skaffe seg kunnskap gjennom formelle og uformelle studier. Trond tok i 1994 hovedfag i sosialantropologi med turkmenernes nomadetepper som tema. Hege har en bachelor i Midtøsten og Nordafrikakunnskap med fordypning i persisk språk. Hun har ved mange anledninger tatt med seg små og store grupper på reiser i Iran.

   

Trond Johannessen og Hege Jacobsen driver forretningen Trojo Orientalske Tepper  på Grini Mølle Trond Johannessen og Hege Jacobsen driver forretningen Trojo Orientalske Tepper  på Grini Mølle Trond Johannessen og Hege Jacobsen driver forretningen Trojo Orientalske Tepper  på Grini Mølle Trond Johannessen og Hege Jacobsen driver forretningen Trojo Orientalske Tepper  på Grini Mølle Trond Johannessen og Hege Jacobsen driver forretningen Trojo Orientalske Tepper  på Grini Mølle Ekteparet Trond Johannessen og Hege Jacobsen har drevet Trojo Orientalske Tepper sammen de siste årene, hele tiden på Grini Mølle på Eiksmarka.

Hege

Kunnskapen har vi forsøkt å formidle videre til interesserte på ulike måter. I 1999 ble Trond Johannessen med boken Orientalske Tepper den første norske forfatter på dette området. Boken var utsolgt fra forlaget i mange år og en oppfølger ble nødvendig. Boken Orientalske tepper fra Iran og Afghanistan kom ut i 2014, skrevet av Trond og Hege sammen.

Trond Johannessen døde i januar 2018, så nå er det Hege Jacobsen som driver forretningen videre alene. Takk, Trond, for alt du har lært meg! 

Trond Johannessen (t.h.) hos walien av Swat (1985) Trond Johannessen (t.h.) hos walien av Swat (1985) Trond Johannessen (t.h.) hos walien av Swat (1985) Trond Johannessen (t.h.) hos walien av Swat (1985) Trond Johannessen (t.h.) hos walien av Swat (1985) Hos walien av Swat (1985)
Fargeri i Kabul (2002) Fargeri i Kabul (2002) Fargeri i Kabul (2002) Fargeri i Kabul (2002) Fargeri i Kabul (2002) Fargeri i Kabul (2002)
Nye tepper ankommet på Grini Mølle (2008) Nye tepper ankommet på Grini Mølle (2008) Nye tepper ankommet på Grini Mølle (2008) Nye tepper ankommet på Grini Mølle (2008) Nye tepper ankommet på Grini Mølle (2008) Nye tepper på Grini Mølle (2008)
Hege og Trond gjør research i Iran (2010) Hege og Trond gjør research i Iran (2010) Hege og Trond gjør research i Iran (2010) Hege og Trond gjør research i Iran (2010) Hege og Trond gjør research i Iran (2010) Research i Iran (2010)
Totalsum:
    Til kassen
    lagt til handlevogn