Vedlikehold av tepper og kelimer

Orientalske tepper og kelimer krever et visst vedlikehold for å oppnå maksimal levetid. Vi formidler vask og reparasjon (se Tjenester for mer informasjon) og benytter bare de beste fagfolkene på markedet. 

Denne sidekanten er blitt slitt og bør gås over, muligens skiftes helt ut.

Her har den blå stoppekanten løsnet og da bør den erstattes i sin helhet.

     

Daglig renhold.  De fleste tepper tåler godt en runde med støvsugeren. Frynsene bør stuvsuges med omho, slik at de ikke slites unødvendig . Spesielt ømtålige tepper kan støvsuges ekstra forsiktig slik at munnstykket på støvsugeren føres med luven (luven peker alltid  i én retning ). Forsiktig banking på baksiden er også noe de fleste tepper tåler, men dette bør ikke skje for ofte. Hvor mye et teppe tåler kan variere og det kan ikke gis en generell regel for dette. Bruk skjønn og er du i tvil - spør oss eller en annen teppehandler.

Vask.  Med jevne mellomrom bør orientalske tepper rengjøres skikkelig, det vil si at de skal vaskes. Hvor ofte avhenger av bruken, men som en hovedregel  hvert femte år. Dette bør absolutt gjøres fagmessig. Vask kan skje gjennom oss slik at teppene leveres til et spesialvaskeri for orientalske tepper hvor de tørkes og strekkes på forskriftmessig måte. Dette vaskeriet har også spesialisert seg på å fjerne vanskelige flekker. Vask tar vanligvis  cirka 2 uker. En kjemisk rens i et vanlig renseri vil bare rense overflaten og ikke gi den skikkelige rengjøringen av hele teppestrukturen. 

Restaurering.  Det er ikke til å komme fra at mange års bruk kan gi enkelte bruksspor. Som oftest vil slitasje først vise seg på frynser og sidekanter. Å rette på dette er en relativt enkel og rimelig sak. Det er derfor lurt å få dette gjort før det blir skade på den knyttede delen av teppet. Vi jevner ut frynsene og setter på en stoppekant i hver ende for å hindre at knutene i teppet glir ut. Slitte sidekanter kan likeledes erstattes dersom  skaden ikke er for stor. Det vil beskytte de ytterste renningstrådene på hver side av teppet. Begge deler er kurante ting å få skiftet ut. Det er også mulig å få reparert rifter eller skadede områder i selve teppet,. Prisen på dette avhenger av skadens omfang og hvor tettknyttet teppet er. Vi har reddet mange tepper som har blitt herjet med av nysgjerrige og sultne hvalper!

Taksering. Dersom du ikke har en kvittering eller en oppdatert takst for gammel, anbefales på det sterkeste å få utført en taksering av teppene. Det er mange grunner til at man bør ha en formell takst på de orientalske teppene man har i huset - som for alle andre unike gjenstander av en viss verdi. Her kommer noen situasjoner der dette vil vise seg svært nyttig. Mer...

Reparasjon av teppe
Totalsum:
    Til kassen
    lagt til handlevogn