«Turen var som en albansk lunsj – velkomponert, langstrakt og med stadige overraskelser»

(Deltaker om Albaniareisen 2018)

I folks bevissthet har nok forestillingene om Albania først og fremst vært forbundet med landets nyere historie: Fra 1945 en totalitær og isolert kommuniststat under diktatoren Enver Hoxha, i 1990 etterfulgt av et turbulent superkapitalistisk regime og stor sosial ulikhet. Men Albania er så mye mer enn sin nyere historie! Her finnes minnesmerker fra en årtusenlang fortid; en kulturell smeltedigel der romerske, bysantinske og ottomanske elementer har tilført og beriket - men ikke beseiret - den standhaftige albanske egenarten. Legg så til vakker og variert natur og en mangfoldig økoturisme tuftet på kortreist mat av høy kvalitet, for ikke å glemme de fortsatt levende håndverkstradisjonene: Her får du formelen for en variert, stimulerende og avslappende feriereise som den vi legger opp til i gjestfrie og vennlige Albania. 


 En felles interesse og fascinasjon for dette lille Balkanlandets folk og historie gjorde at vi tre, Rune Ottosen, forfatter av «Turist i Utopia; Reiser i ideologi og landskap», og Niayesh Travel ved Anne-Marie Tangen og Hege Jacobsen, ble enige om å skreddersy vår egen helt spesielle reise til dette uutforskede og naturskjønne reisemålet.  I juni 2018 gikk vår første og vellykkede tur av stabelen med deltakere fra hele vårt langstrakte land. Turen i juni 2019 er komponert over samme lest – som en politisk, historisk og kulinarisk odyssé gjennom dagens kontrastfylte Albania. 
 Underveis sørger vi for jevnlige gruppesamlinger og korte kåserier om aktuelle tema, slik at vi sammen kan dele og fordøye inntrykk og opplevelser. God stemning og hyggelige nye bekjentskaper pleier å være en bonus på våre reiser. Reiseledelsen består av Anne-Marie, Hege og Rune i samarbeid med vår lokale guide og «fikser» Leo. Også John Dale, turdeltaker og historiker med flere besøk i Albania bak seg, vil bidra med historisk påfyll. 

Albania er på størrelse med Hedmark fylke og har ca. 2,9 mill. innbyggere. I tillegg bor ca. 5 mill. albanere i utlandet som følge av den permanente økonomiske krisen. Dagens politiske ledere og partier  springer ut av Hoxha-regimet. Også i dette kommuniststyrte landet var de gamle ‘kadrene’ raske til å ta på seg nye såkalte demokratiske hatter da regimet deres brøt sammen i 1990. I kaoset ved overgangen til privatisering og superkapitalisme sørget den 'nye' makteliten for å rane til seg offentlig eiendom og verdier enten gratis eller for en billig penge. Kritiske samfunnsstemmer anslår at Albanias korrupte elite på 5% av befolkningen kontrollerer 95% av rikdommen.  

Vi tar dere med til noen av landets historiske, religiøse og arkitektoniske høydepunkter, de store og berømte så vel som de mer ukjente. Alle bærer de bud om Albanias rike og mangslungne kulturelle røtter helt tilbake til oldtiden. Vi ser at landet har bevart sitt unike språk og mange særegne skikker, til tross for kun relativt korte perioder som en selvstendig stat. Albania er for øvrig viden kjent for religiøs toleranse og sameksistens, historisk og den dag i dag. De viktigste religiøse retningene er katolikker, protestantiske ortodokse, muslimer, både sunni og en sufi-retning kalt Bektashi, og en jødisk minoritet. Selv under tysk okkupasjon under annen verdenskrig, så enhver albaner det som sin selvfølgelige plikt å beskytte den jødiske befolkningen mot trakassering og utrenskning. 

På reisen vil vi også belyse landets utvikling i moderne tid gjennom den kommuniststyrte Hoxha-tiden fram til dagens hyperliberalistiske samfunnssystem. Skiftningene i arkitektur og byggeskikk i byer og lokalsamfunn er viktige markører i så måte. En albansk kuriositet er alle bunkerne som fortsatt kan beskues på vår reise gjennom landet.  Enver Hoxha lot bygge mer enn 750.000 av disse 'soppene' i påvente av en nært forestående fiendtlig invasjon. Med utgangspunkt i Runes bok ser vi nærmere på perioden da ml-bevegelsen med idealistisk blikk så på Albania som kommunismens fyrtårn i Europa. Det blir lagt opp  til møter med interessante personer i vårt albanske kontaktnett  innen kultur, politikk og samfunnsliv.

Og innimellom alt dette priser vi sommer og sol og behagelige sommertemperaturer på mellom 25 og 27 grader.  På den albanske riviera står strandliv og bading og til og med en liten fjelltur i frodig terreng på programmet. Ikke for ingenting er Albania med sin 400 kilometer lange kystlinje og 300 soldager i året i ferd med å seile opp som et favorittreisemål for soltørste vestlige turister. Gled dere også til velsmakende måltider, tradisjonelle så vel som ‘cross over’ og økologiske ‘slow food’-opplevelser med basis i det italienske, greske og tyrkisk-ottomanske kjøkken, som kan nytes sammen med et glass lokalprodusert vin eller øl av god kvalitet. De som føler for det, kan også smake på landets nasjonalbrennevin raki.  

Totalsum:
    Til kassen
    lagt til handlevogn