Bytepper

Utsnitt av et persisk Isfahan teppe i topp kvalitet Utsnitt av et Isfahan-teppe i topp kvalitet

Kjente navn på bytepper er Tabriz, Teheran, Isfahan, Nain, Kashan, Mashad, Kirman og Saruk. Dette er alle teppenavn som er kjent for solid teknisk utførelse, stor knutetetthet og eleganse. Interiørmessig passer bytepper best til et interiør med stilmøbler.

Bytepper er fremstilt under betingelser som er forskjellig fra landsby- og nomadetepper. En tilstrekkelig, men ikke nødvendig, betingelse har vi når hjørnene i hovedborden er identiske. For å få dette til må mønstret være designet på forhånd slik at hver knute fremstår med sin farge. Vanligvis er arbeidet med å designe mønstret i et teppe utført av en spesialist. Denne mannen - det er som regel en mann - selger eller leier i sin tur ut mønstret til de som knytter teppet. Det kan for eksempel gjelde en familie hvor kone og døtre bidrar til familiens økonomi ved å knytte et teppe. Det som er typisk for et byteppe i forhold til landsby- og nomadetepper er at den relativt høye knutetettheten tillater et mer elegant mønster.

Utsnittet vi viser her demonstrerer de elegante krumningene som bare mulig i tettknyttede bytepper. Dette teppet har en eksepsjonell høy knutetettheten på 1,2 mill. per m2. Som de fleste tepper laget i Isfahan har det silke i renning og innslag. Det er også brukt silke i konturene.

Se et utvalg av våre bytepper i Galleriet her.

Innflytelse fra andre kunstarter: Mosaikkpaneler fra Vakil-moskéen i Shiraz

     

Designer i Nain lager et teppemønster

   

      

 

Et enormt teppe under tilvirkning utenfor Isfahan i 2004 Et enormt teppe under tilvirkning utenfor Isfahan i 2004 Et enormt teppe under tilvirkning utenfor Isfahan i 2004 Et enormt teppe under tilvirkning utenfor Isfahan i 2004 Et enormt teppe under tilvirkning utenfor Isfahan i 2004 Et enormt teppe under tilvirkning utenfor Isfahan i 2004

Vi har sett mange store tepper, blant annet i shahens palasser i Teheran, men dette er uten tvil det største. Opprinnelig en bestilling fra en sheikh i Dubai, men senere avbestilt etter at det var påbegynt, nå tilgjengelig for enhver med nok penger og en spisestue på minst 600 kvadratmeter. Tjueto kvinner satt på rekke og rad og knyttet på teppet da vi besøkte verkstedet - et av tre daglige skift. De dyktigste var ansvarlig for en meter av teppets bredde, mens andre med mindre fingernemhet kanskje måtte nøye seg med en halvmeter.

 

 

Totalsum:
    Til kassen
    lagt til handlevogn