Qashqai, Luri & Afshar

 

I Fars-provinsen i det sørlige Iran lever tyrkisktalende og persisktalende folkegrupper om hverandre, noe som kommer til utrykk i en rik og variert fremstilling av ulike typer tekstiler.

Vi skjelner mellom vevde tekstiler laget av Lori, Qashqai, Afshar og også andre stammefolk i dette området.   Disse folkegruppene var tradisjonelt nomader. I våre dager er de fleste bosatt i landsbyer, men fortsatt kan man om våren eller høsten møte grupperinger  som foretar sine halvårlige vandringer mellom sommer- og vinterbeite. De fleste av våre kelimer er laget for flere tiår siden, den gang den nomadiske livsstilen var mye mer utbredt i Iran. Også i landsbyene ble kelimer laget, stort sett for eget bruk, av ull fra egne sauer og med farger basert på planter i nærområdet. 

  

Det sørlige Iran Det sørlige Iran Det sørlige Iran Det sørlige Iran Det sørlige Iran Det sørlige Iran

Ulike teknikker:  Over brodert parti over enkel flatvev. Kelimen under er i sin helhet laget i enkel flatvev, så den er lik på begge sider. Til høyre to afshar-kelimer som er laget i soumak-teknikk, der tråden ikke går over annenhver renningstråden, men over tre eller fire. 

Qashqai-nomader Qashqai-nomader Qashqai-nomader Qashqai-nomader Qashqai-nomader Qashqai-nomader på vei til sommerbeite med nyfødte killinger i sadeltaskene

Qashqai-nomadenes kelimer er blant de mest anerkjente, både når det gjelder teknikk, farger og mønstre. Qashqai-kelimer bruker spalteveving, det vil si at det danner seg små åpne spalter når man skifter fra en farge til en annen. Lori-kelimer, som lages i samme område og er ganske like i mønster og farger, bruker en teknikk der det ikke blir åpne spalter ('dovetailed weave'). Bortsett fra denne forskjellen er det ikke alltid lett å se forskjell på disse to typene.

Afshar-folket, som holder til lenger øst, har som regel brukt soumak-teknikken. Med denne veveteknikken får man en klar for- og bakside. Afshar-soumakhene er karakterisert av svært godt håndverk. Også i våre dager lages det dekorative soumaker av høy kvalitet, selv om mønstrene er blitt mer standardiserte enn tidligere.

Qashqai-kelimer har svært ofte denne karakteristiske kelim-avslutningen, der rutemønstrene er laget i brokadevev-teknikk.

382 Afshar soumak 99 x 61

70607 Qashqai kelim 275 x 156
552
553
3038

Tre kelimer som sannsynligvis er laget av lurier, som holder til i den sørvestlige delen av Fars-provinsen. Hovedborden deres er også brukt av qashqaiene, så det er ikke alltid lett å bestemme typen. Gjennomgående har lurienes kelimer mer repeterende geometriske mønstre, og mer avdempede farger enn qashqaiene som virkelig kan briljere med sin fargepalett.

Totalsum:
    Til kassen
    lagt til handlevogn