Vårt utvalg

Kjøp av tepper

I vår forretning på Grini Mølle, ved Lysakerelva nær Oslo, har vi et stort utvalg av tepper og puter i alle størrelser og prisklasser. Det beste er selvsagt å komme og se selv, og eventuelt låne med seg noen hjem for å prøve dem i de riktige omgivelser, men bestill gjerne i nettbutikken så sender vi varene til deg (se våre betingelser). Har du spørsmål angående et teppe? Eller et spesielt behov? Send oss en forespørsel, så tar vi kontakt!

Din melding er sendt
En feil oppstod, meldingen ble ikke sendt.

   

   

  

    Nye varer

     Ryddesalg

Knyttede tepper

I motsetning til vevede tekstiler, ofte kalt kelimer, har knyttede tepper en luv, eller floss. Dette gir større tyngde, mer solid struktur og en myk, men samtidig fast overflate. Virkelig en genial oppfinnelse!  Se gjerne vår hyllest til luven i et av innleggene på bloggen vår: Lovsang til luven.  De fleste av våre tepper har ull i luven, men vi har også   noen  silketepper.

Orientalske tepper fremstilles i en rekke land fra Marokko i vest til Kina i øst, men ikke alle tilhører de klassiske teppelandene som har lange knyttetradisjoner. Til disse siste hører særlig Afghanistan, Iran, Kaukasus og Tyrkia. Det som kjennetegner disse landene/områdene er at de i sin teppeproduksjon bygger på en genuin tradisjon som hadde som sentralt punkt at menneskene først og fremst laget tepper til eget bruk. Teppene tok dermed form etter de naturlige og kulturelle vilkår de oppsto under. Av disse landene har Iran den største bredden i utvalg både med hensyn til opprinnelsessted, stilarter, mønstre og farger. Nyere tepper fra andre teppeland har i stor grad kopiert persiske mønstre, men ofte med svært godt resultat.

Teppetyper

Selv om alle håndknyttede tepper har luven til felles, fins det utallige varianter både når det gjelder teknikk og estetikk. Vi skiller gjerne mellom by- eller verkstedtepper, landsbytepper og nomadetepper. Mens bytepper er relativt tettknyttet og fremstår som elegante og perfekt utført, har landsby- og nomadetepper generelt en lavere knutetetthet - fra 50 000 til 300 000 per kvm. Et høyt knutetall borger for kvalitet og eleganse, mens en lavere knutetetthet ofte gir  teppet et mer rustikt preg og mer umiddelbar sjarm. Videre er det store forskjeller avhengig av opprinnelsesstedet og formålet teppet ble laget til. I menyen til venstre har vi klassifisert vårt utvalg ut fra ulike kriterier.

Isfahan medaljong

Blant persiske tepper er de såkalte byteppene de mest karakteristiske og de har blitt kopiert av mange andre land. Kjente navn på bytepper er Tabriz, Teheran, Isfahan, Nain, Kashan, Mashad, Kirman og Saruk. Dette er alle teppenavn som er kjent for solid teknisk utførelse, stor knutetetthet og eleganse. Interiørmessig passer bytepper best til et interiør med stilmøbler.  Mer om bytepper

884 Bakhtiar

Det meste av det som produseres av tepper i Iran i dag er tepper av landsbytypen. Mange av disse teppene produseres av tidligere nomadefolk som nå er bofaste, men også iranere ellers i landsbyer i hele landet har tradisjonelt knyttet tepper til eget bruk eller som en kilde til ekstra inntekter.  Mer om landsbytepper

Afshar vasemønster

I motsetning til byteppene er nomadeteppene rustikke, med lav knutetetthet, enkle geometriske mønstre og relativt kraftige farger. Mer om nomadetepper

Moderne produksjon

Ziegler

I omtrent alle bedre teppeforretninger vil du nå finne innslag av såkalte prosjekttepper. Dette er et fenomen som har utviklet seg i de senere år og som fortjener spesiell omtale. Mer...

Bakhtiar

Priser

Kvalitetsmessig er det stor variasjon når det gjelder orientalske tepper. En ting er kvalitet på materialer og utførelse, en annen i det estetiske uttrykket. Det er ikke til å legge skjul på at det fins svært mange ordinære ting i markedet - preget av standardisert produksjon til tross for at de kan være utført for hånd. God kvalitet for oss betyr at teppet har noe ekstra - en spesielt vellykket komposisjon eller fargekombinasjon, noe som vitner om individualitet og særpreg. Dette er noe vi tilstreber i vårt utvalg.

Prisene på håndknyttede tepper varierer enormt og det kan være vanskelig for en nybegynner å skjønne hvilke forskjeller som ligger bak. Men, her som ellers, er det en klar sammenheng mellom pris og kvalitet - der kvalitet er knyttet til estetikk og unikhet såvel som slitestyrke og andre rent funksjonelle aspekter. Selv om det som alltid er en sammenheng mellom pris og kvalitet, forsøker vi å heve oss over det ordinære selv i våre rimeligere prisklasser. Et vakkert teppe vil glede sin eier hver eneste dag!

Totalsum:
    Til kassen
    lagt til handlevogn