Domotex 2012

Domotex 2012

I likhet med tidligere år besøkte vi den store årlige teppemessen i Hannover. I følge arrangørene var mer enn 45.000 besøkende innom portene i forbindelse med Domotex i år. 

Vel, de håndknyttede teppene som var vårt mål utgjør riktignok bare en liten del av arealet til denne messen som dekker alt innen "gulvbelegg" - det være seg parkett, laminat eller annet i alle slags tenkelige og utenkelige materialer. Også innenfor de håndknyttede teppene er spekteret stort. Volummessig dominerer nyere designtepper og tradisjonell produksjon av mer kommersiell og ordinær kvalitet. Det er interessant å se de nye trendene og det fins virkelig mye spenstig og tiltalende innenfor moderne teppedesign der produsentene boltrer seg i mange slags teknikker, fargepaletter og mønstersjangere. Men det er nå en gang den rike orientalske teppetradisjonen som fascinerer oss og vår misjon er å spre kunnskap om denne i Norge. Vi ønsker gjennom vår virksomhet å bidra til at det også i vårt land fins et godt utvalg av brukstepper med høy kvalitet, god stand og estetisk særpreg.

Så vi tilbrakte det meste av tiden i de to-tre hallene der slike tepper var å finne. Standene til tyrkiske handlere fra Istanbul var stedet for kelimer og puter, mens man hos større grossister fra Zürich, Hamburg andre europeiske storbyer kan finne gode ting blant høye stabler med mer rutinepreget produksjon. Fristelsene for en teppehandler med begrenset innkjøpsbudsjett er imidlertid størst hos de minste teppegrossistene som fortsatt nesten utelukkende handler med eldre ting. 

Det blir mye blaing i bunkene - og, ja, vi nyter å for en gangs skyld være den som kan gjøre krav på all mulig service...

En av våre gamle kjenninger fra Istanbul viser frem et interessant Belutch-teppe.

Velkomment initiativ fra den tyrkiske handelsstand - et kafeområde til fri benyttelse for slitne innkjøpere.

 

   

Et av de nyinnkjøpte teppene - en fin Veramin med et ganske uvanlig mønster.

Moderne og tradisjonelt design side om side

Vagireh til bruk i moderne teppeproduksjon

En slik 'vagireh' leveres til teppeknytterskene for at de skal kunne vite hvilket mønster de skal lage i border og midtfelt. Dette er nok til å lage ferdig et helt teppe - og gir rom for individuelle innspill i prosessen.

15.01.2012 20.29